
Kolagen-Sve što morate znati
21.10.2021 | Njega i zdravlje
Dok mnoge kulture to rade već godinama, zapadni svijet konačno shvaća prednosti unosa kolagena. Jedan od najpoželjnijih svakako je učinak pomlađivanja koji može imati na koži.
Kolagen je najzastupljeniji protein u našem tijelu, koji je odgovoran za elastičnost kože, čvrstu kosu i nokte. On je građevni blok svih vezivnih tkiva i uključen je u sve tjelesne strukture, ali s godinama proizvodnja kolagena počinje opadati, što utječe na mnoge tjelesne funkcije te, naravno, na naš izgled.
Dakle, što je kolagen, zašto biste ga trebali konzumirati i koji je kolagen najbolji za vas? U ovom članku otkrivamo kakvu ulogu kolagen ima u tijelu, kako prirodni pad kolagena utječe na nas i kako dodatak kolagena može ublažiti ovaj proces.
Što je uopće kolagen?
Kolagen se sastoji od dugih lanaca aminokiselina, u obliku trostruke spirale. Oni se vežu za strukturne proteine koji se nalaze u različitim vezivnim tkivima u tijelu.
U vezivnom tkivu kolagen djeluje kao vrsta ljepila koje drži naše tijelo na okupu. S obzirom na da je glava kolagena sastavni dio kostiju, vezivnog tkiva i tkiva, njegov nedostatak utječe na njihovu strukturu i snagu. S godinama, kako se smanjuje proizvodnja kolagena, posljedice se prvo pokazuju izvana.
Naša koža postaje manje elastična, podatna, gubi vlagu i počinju se pojavljivati prve bore. Pokretljivost zglobova je također oslabljena, a probava usporena. Nedostatak također utječe na našu kosu i nokte, koji postaju lomljiviji, a kosa suha i beživotna.
Vrste kolagena
U tijelu se stvara više od 28 različitih vrsta kolagena, od kojih je između 80-90% zastupljeno s tri vrste kolagena. To su: kolagen tipa I, II i III i svaki od njih ima različitu ulogu u tijelu.
Tip I – predstavlja čak 90% kolagena u tijelu. Njegova gusta vlakna pružaju strukturu koži, kostima, tetivama, vlaknastoj hrskavici, vezivnom tkivu i zubima.
Tip II – je glavna komponenta hrskavice i pomaže učiniti zglobove fleksibilnijima.
Tip III – Kolagen tipa III općenito se nalazi u tijelu osim kolagena tipa I u retikularnim vlaknima kao što je koštana srž.
Učinci kolagena na kožu
Koža se sastoji od tri sloja. Sastoji se od epidermisa, dermisa i subcutisa. Da biste lakše razumjeli zašto je kolagen toliko važan, morate znati da on čini oko 75% volumena dermisa. Dermis je sloj koji pruža temelj koži te je usko povezan i uključen u elastičnost kože.
Fibroblasti su stanice kože u dermisu koje sintetiziraju kolagen. S elastinom i glikoproteinima, kolagen tvori izvanstanični matriks. Ovo je mreža od koje se sastoji koža. Jedno od svojstava kolagena je i visoka vlačna čvrstoća, a s keratinom utječe i na čvrstoću i elastičnost kože.
Zašto uzimati kolagen?
Glavni razlog za unos kolagena je taj što njegova sinteza u našem tijelu počinje opadati. Nakon 25. godine koža godišnje izgubi oko 1% kolagena. Sinteza fibroblasta se smanjuje, što rezultira gubitkom fleksibilnosti, čvrstoće i pojavljuju se prve bore.
Brzina gubitka kolagena također ovisi o našem načinu života. Čimbenici poput prekomjernog izlaganja suncu, pušenja i toksina aktiviraju enzime koji razgrađuju kolagena vlakna i uzrokuju starenje kože. Uzimanjem kolagena usporavamo njegov gubitak, štitimo postojeći kolagen u koži i istodobno potičemo proizvodnju dodatnog kolagena.
Koja hrana sadrži kolagen?
Kolagen je u prirodi životinjskog podrijetla. Nalazi se u kostima, koži i vezivnom tkivu životinja. Dobri prehrambeni izvori kolagena su:
- juha od kostiju,
- jaja,
- koža od piletine, svinjetine i lososa.
Također je korisno povećati unos vitamina C jer je izravno povezan s proizvodnjom kolagena. Tijelo prvo koristi vitamin C i proteine u prehrani za stvaranje malih molekula zvanih prokolagen. Molekule prokolagena tada se lijepe i tvore vlakna u obliku mreže. Cjeloviti skup fibrilnih mreža naziva se kolagen.
Stoga je vrlo važno unositi dovoljno vitamina C iz prehrane. Najviše ga ima u voću (limuni, kivi, naranče) i povrću (brokule, paprike, cvjetače).
Koje su prednosti uzimanja kolagena?
S godinama, zbog prirodnog procesa starenja, proizvodnja kolagena se usporava. Uzimanje kolagena u ovom slučaju može pomoći u podržavanju njegove prirodne proizvodnje u tijelu. Lokalnom primjenom krema ili seruma koji sadrže kolagen, možete samo kratkoročno poboljšati izgled epidermisa. Konzumacija kolagena, međutim, omogućuje da se čestice kolagena apsorbiraju, prođu u krvotok i talože se tamo gdje je tijelu najpotrebniji kolagen. To pomaže u podržavanju strukture kože iznutra i pruža dugoročno rješenje.
Uzimanje kolagena pomaže kod:
- povećana razina kolagena u dermisu,
- poboljšanja elastičnosti i fleksibilnosti kože,
- smanjenja linija lica i dubine bora,
- povećanja hidratacije kože,
- poboljšanja strukture rasti,
- noktiju koji će biti čvrsti i manje lomljivi,
- bolova u zglobovima i mišićima koji će se smanjiti.
Od čega se sastoje dodaci prehrani s kolagenom?
Zanimljivo je da nije sav kolagen isti. Ovisi o izvoru i koju od 28 vrsta kolagena sadrži. Najčešći su goveđi i morski odnosno kravlji i riblji kolagen.
Goveđi – goveđi kolagen se sastoji od kože, kostiju i mišića krava, a bogat je kolagenom tipa I i tipa III. U tijelu ih ima u velikim koncentracijama i nalaze se uglavnom u očima, kostima, zglobovima, ligamentima i koži. Zbog toga je goveđi kolagen dobar za održavanje zdravlja zglobova, kostiju i crijeva te za zacjeljivanje rana na koži.
Morski – morski kolagen dobiva se iz kostiju, ljuskica i kože ribe. Bogat je kolagenom tipa I koji predstavlja 90% kolagena u ljudskom tijelu. Studija je pokazala da su morski peptidi kolagena manji, što ih čini lakšim za apsorpciju i probavu. Ova povećana apsorpcija olakšava tijelu da preplavi kožu molekulama. Još jedna prednost morskog kolagena je to što je bogat antioksidansima koji blokiraju štetne slobodne radikale i mogu zaštititi kožu od oksidativnog stresa.
Što je hidrolizirani kolagen?
Kolagen u svom prirodnom obliku nije previše ukusan. Žvakanje ligamenata, tetiva i kože za postizanje odgovarajuće razine kolagena svaki dan nije niti ukusno niti previše praktično. Hidroliza kolagena je kemijski proces u kojem se proteinski lanci razgrađuju na manje peptide koji se lakše probavljaju. (Uz dodatak prirodnih aroma i okusa, na kraju možemo dobiti izvrstan okus)
Prednosti hidroliziranog kolagena
Manji peptidi imaju mnoge prednosti. Hidroliza pretvara kolagen u prah, što ga čini topljivijim u tekućinama i može se pretvoriti u tablete. Kolagen je u biti bez okusa i mirisa, što ga čini mnogo pristupačnijim i praktičnijim.
Koliko je potrebno da primijetimo prve promjene?
Naše stanice kože obnavljaju se svakih četiri do šest tjedana, pa ih je potrebno redovito uzimati prije nego što počnete vidjeti rezultate dodavanja kolagena u svoju rutinu ljepote. Preporučujemo da se pridržavate puna tri mjeseca kako biste vidjeli vidljivu razliku, iako mnogi vide promjenu nakon nekoliko tjedana.

Kolagen shot je super koncentrirani, anti-age dodatak prehrani s kolagenom za mladoliki izgled, koji djeluje iz unutra na van.
Celovška cesta 179
1000 Ljubljana
Slovenija
Phone: 098 966 6435